Plan ishrane

4+ meseci

Svaka beba je drugačija, tako da pravo vreme za prelazak na čvrstu hranu može da varira, ali svakako ne treba žuriti. Između 4. i 6. meseca, vaša beba je spremna da počne da jede prvu čvrstu hranu, jer je tada njen probavni sistem spreman. Osim toga, uvođenje čvrstih namirnica se savetuje do 6. meseca, jer u na taj način vaša beba može uneti određene hranljive sastojke koji su joj neophodni za pravilan rast i adekvatnu kalorijsku nadoknadu. Uvođenjem čvrste hrane u ovom periodu izbegavaju se budući problemi sa ishranom i odbijanjem čvrste hrane. Postoje različiti znaci da je vaša beba spremna za čvršću hranu.

Kada je beba spremna za uvođenje čvrste hrane ona je u stanju da samostalno drži glavu potpuno stabilno, nema više refleks pljuvanja hrane, počinje da pokazuje interesovanje za ono što jede, čak se naginje napred ili poseže za hranom iz tanjira. Shvatićete i da mleko nije dovoljno zasitno. Ako beba i dalje plače nakon podoja, to takođe može biti znak. Samim tim tražiće veću količinu mleka ili frekventnije obroke. Noćno buđenje takođe može biti znak da beba nije sasvim sita nakon poslednjeg obroka pred spavanje. Međutim, ako se ovi znaci pojave pre navršenog 4. meseca, suviše je rano za uvođenje čvrste hrane. Zapamtite da ni jedna beba nije ista i da svaka napreduje individualnim tempom, te ne brinite ako vaša beba ne pokazuje ove znake i ako još nije spremna za čvrstom hranom. Za sva dodatna pitanja je najbolje obratiti se lekaru

VOĆNI PIRE SOČNA JABUKA

100% prirodan

100% voće

Bez dodatog šećera

Praktično za poneti

6+ meseci

Vaša beba je postala pravi mali radoznali istraživač sa željom da otkrije svet oko sebe. Sama može da sedi, žvaće, samostalno drži flašicu i ima sve veća interesovanja za hranu. U ovom periodu je beba spremna za još čvršću hranu, uvođenje novih namirnica i ukusa i širenje jelovnika.

Uobročenost

U ovom periodu je važno i uspostavljanje pravilnih obroka i dobrih navika, kako bi beba jela na zdrav način. Gotovo sve bebe zahtevaju hranu, u nekom trenutku. One nauče da razlikuju ono što vole i ono što ne vole, te neku hranu prihvataju bolje ili pak neku odbijaju i jedu manje.

Imajte strpljenja. Ako se bebi određena hrana ne dopada, ponudite još jednom malu količinu te hrane u nekom drugom obroku. Ponekad je potrebno i do 15 puta pokušati sa prihvatanjem nove hrane. Ako vaša beba ne želi da jede hranu, nemojte je terati, ali joj nemojte ni nuditi alternativnu hranu u tom momentu, kako je ne biste naučili da uvek postoje „bolje“ opcije.

Važni nutrijenti koje treba unositi u ovom period su proteini, gvožđe, vitamini i vlakna. Meso je vrlo dobar izvor nekih od tih nutrijenata i važan deo ishrane odojčeta oko 6. meseca. Zbog lakšeg gutanja, meso uvek treba davati zajedno sa povrćem. Posle bebinih navršenih šest meseci, možete joj ponuditi i kombinovane žitarice - koje sadrže pšenicu, ovas, raž i to sa dodatkom voća.

ŽITNA KAŠA

+13 vitamina

Gvožđe, cink, jod

Sa inulinom

100% ukusna

Bogata vlaknima

Daje osećaj sitosti

8+ meseci

Kad odojče napuni osam meseci u njegovoj ishrani počinje da dominira čvrsta hrana nad dojenjem ili adaptiranom mlečnom formulom. To je vreme kad se od gnječene hrane polako prelazi na redovnu porodičnu ishranu.

Ovaj prelaz je veoma važan jer ćete na osnovu njega znati da li je kod vaše bebe razvijen apetit za čvrstu hranu. Odojčetu je, za emotivni, nutritivni i fizički razvoj, potrebna hrana bogata hranljivim sastojcima. I dalje postoji čitav niz hrane koju vaša beba nije probala i alergijske reakcije su i dalje moguće. Već sada ste, verovatno, povećali količinu čvrste hrane koju beba unosi, jer što je beba starija to se ona više navikava na čvrstu hranu. Sa navršenih osam meseci odojče počinje da shvata da može da koristi kažiprst i palac kako bi uzimalo komadiće hrane. Ono voli da se samo hrani. To je idealno vreme da mu ponudite hranu iz ruke i uključite ga u proces ishrane.

VOĆNI PIRE – JABUKA, BRESKVA, JAGODA I MALINA

100% prirodan

100% voće

Bez dodatog šećera

Praktično za poneti

Dvostruko zadovoljstvo: voće je prirodno i sočno, a žitarice daju osećaj sitosti

12+ meseci

Uvođenjem sve većeg broja namirnica tokom dohrane, sa navršenih godinu dana dete postiže značajnu toleranciju na hranu i ne postoji toliko zabrana kao u uzrastu odojčeta. Ipak je važno da se obrati pažnja na uspostavljanje pravilnog odnosa deteta prema hrani, a da bi se to postiglo, treba da se pridržavate nekih pravila o raspodeli obroka i o ponašanju za vreme jela. Evo nekoliko takvih pravila:

Vreme obroka svakako treba poštovati. Izbegavajte na svaki način da dete nudite hranom neposredno pre ili posle glavnog obroka jer tako rizikujete da dete u vreme glavnog obroka ima slabiji apetit i da pojede malo ili pak da pregladni i da pojede previše.

Ručak ili večeru dete bi trebalo da pojede sedeći za stolom (ili u svojoj posebnoj stolici za hranjenje (hranilici) dok je još malo), a gledanje televizije i igra za vreme jela može da se dozvoli samo u nekim posebnim prilikama.

Dete treba da ohrabrite i podstaknete da proba i jela koja mu se ne dopadaju, servirajući ih tako da izgledaju dopadljivo ili ih pak pripremite na neki nov način (pire, faširane šnicle, sa sosom, itd).

VOĆNI PIRE MIX – JABUKA I BANANA SA KEKSOM

100% prirodno

Voćna užina

Mnogo voća mnogo koristi

Praktično za poneti