Nutrino jelovnik

Ovde ćete pronaći Nutrino jelovnik koji sadrži broj, količinu i vrstu obroka u odnosu na uzrast vaše bebe. Takođe, za vas smo pripremili i dodatne preporuke za ishranu deteta u njegovoj prvoj i drugoj godini života, koje između ostalog sadrže i preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

Uzrast

Broj obroka

Količina obroka u gr

Vrste mleka

Broj obroka

Količina obroka

Vrsta hrane

I mesec

8

60-100

Podoj,
mlečna formula 1

Od 8 dana Vitamin D3+K1 do kraja 2. meseca

II mesec

7-8

100-120

Podoj,
mlečna formula 1

III mesec

6-7

120-130

Podoj,
mlečna formula 1

Vitamin D3 do kraja 1. godine i u zimskim mesecima do 3.godine

IV mesec

6

130-150

Podoj,
mlečna formula 1

V mesec

6

150-160

Podoj,
mlečna formula 1

1

Pirinač i kukuruz (kašika – dve preko dana, potom uveče pred spavanje prema uputstvu), posle žitarica podoj

VI mesec

5

180-200

Podoj,
mlečna formula 2

2

80-100

Kuvana šargarepa, krompir, tikvica, brokoli, blitva, paškanat, celer, jabuka, banana, breskva, kajsija, kruška, šljiva, bundeva, dinja, lubenica, u obliku kompota, pirea ili kašice (uvek isitnjeno izblendano). Tri dana ista namirnica dnevno. Uvedene namirnice se mogu kombinovati. Posle obroka podoj i voda koliko želi. U početku jedan obrok, vremenom dva

VII mesec

4

200-220

Podoj,
mlečna formula 2

2

120-130

Sve uvedeno + spanać, karfiol, supa od mesa i kuvano meso (piletina, ćuretina, teletina, govedina) 3 – 4 puta dnevno. Po uvođenju mesa, uvodi se žumance. Prva dva dana 1/8 žumanca, potom dva dana 1/4, dva dana 1/2, jedan dan celo žumance. Po uvedenom žumancetu meso i žumance naizmenično svaki drugi dan 3 – 4 x nedeljno

VIII mesec

3

200-230

Podoj,
mlečna formula 2

3

130-180

Sve uvedeno + grašak, kelj. Uvodi se doručak- mladi sir, mladi kajmak, kiselo mleko, punomasni jogurt

IX mesec

3

220-230

Podoj,
mlečna formula 2

3

180-200

Sve uvedeno + griz, keks , pšenično brašno, sve vrste žitarica

X mesec

3

230

Podoj,
mlečna formula 2

3

200-220

Sve uvedeno + riba

XI i XII mesec

2-3

250

Podoj,
mlečna formula 2

4-5

250

Sve uvedeno + pasulj, sočivo, boranija. Raznovrsni obroci

Dodatne preporuke za ishranu deteta u prvoj godini života

 

SZO je preporučila isključivo dojenje do 6. meseca. Od 6. meseca do 12. meseca dojenje uz uvođenje nemlečne ishrane (u periodu od 17. – 26. nedelje).

U 1. godini se NE preporučuje kravlje mleko, već mlečna formula prilagođena uzrastu. I 2. godini se daje prednost mlečnim formulama za ovaj uzrast.

Novu namirnicu uvoditi postepeno u toku 3 – 4 dana. Ne uvoditi dve nove vrste hrane odjednom, jednom uvedene namirnice se mogu kombinovati.

Obrok se daje u tečno – kašastom obroku, a krajem prve godine iseckan i izgnječen.

Krajem 1. godine, dete u svom jelovniku ima tri glavna obroka i dve užine posle kojih može da ima podoje.

Nemlečna hrana se daje kašičicom.

NE dosoljavajte hranu – povrće sadrži dovoljno soli, te nema potrebe za njenim dodavanjem u hranu zdravog odojčeta.

Biljno ulje kao dodatak povrću („mrvica“ maslinovog ulja zbog ukusa od 7. meseca).

Dodavanje šećera u hranu i napitke nije dozvoljeno, jer dovodi do razvoja karijesa, gojaznosti i dijabetesa.

U 1. godini detetu NE TREBA davati (zbog mogućnosti pojave alergijske reakcije): jagode, maline, kupine, kivi, med, svež paradajz, orah, badem, lešnik, kikiriki (važi i za Smoki), čokolade i čokoladne kremove, belance, školjke, konzervisanu ribu, drugu hranu sa konzervansima (viršle, salame…), kvasac, začine. Oprezno (najbolje ne pre 9 punih meseci) treba davati: narandže, limun, grejpfrut, mandarine.

Telesna težina zdravog deteta u 1. godini veoma brzo raste: u 1. mesecu novorođenče dobija u težini 750 – 1000 grama, u drugom oko 850 grama, u trećem oko700 gr, u četvrtom oko 600 grama. U petom mesecu života se udvostruči težina na rođenju, da bi se krajem prve godine utrostručila. Ako dete ne dobija u težini 2. i 3. nedelje, potrebno je javiti se pedijatru u savetovalištu koji će da potraži uzrok nenapredovanja deteta. Hrana se uvodi po savetu pedijatra i individualno se preporučuje prilagođen jelovnik za svaku bebu.

ISHRANA DETETA U DRUGOJ GODINI ŽIVOTA

 

Dojenje se može nastaviti i posle 1. godine, ali u ovom periodu ono ne predstavlja glavnu hranu za dete. Podoji su na zahtev, posle obroka, obično 2 do 3 puta dnevno. Količina voća, povrća i ostale hrane koje dete uzima zavisi od apetita, dnevne aktivnosti i potreba deteta i ne treba je ograničavati. Dete ravnopravno jede sa ostalim članovima porodice (porodica se prilagođava bebinim ukusima i jede manje začinjenu hranu). Ne treba piti tečnost za vreme obroka. Nakon obroka, dete može da pije vodu, čaj ili voćni sok bez šećera koliko želi. Mleko i mlečni proizvodi ograničeni do pola litra dnevno. Unos slatkiša, čokolade i keksa izbacite u potpunosti dokle god možete.